sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Sadonkorjuujuhla

Vaikka blogi on elänyt hiljaiseloa, ovat kampusviljelijät pysyneet ahkerina laarien ja säkkien parissa. Kuumat ilmat sekä nälkäiset etanat pitivät kiireisinä elokuun viimeisiin päiviin asti. Satoa tuli mukavasti koko kesän ajan ja kauan odotettu sadonkorjuujuhla vietettiin syyskuun alussa.

Monien muiden kaupunkiviljelijöiden tavoin myös me pääsimme nauttimaan loppukesän sadosta juhlavasti. 7.9. suuntasimme laareille ja nostimme pienessä tihkusateessa porkkanoita sekä punajuuria, poimimme basilikan- ja salaatinlehtiä, herneitä, ruohosipulia ynnä tilliä. Tätä ennen olimme jo miettineet illan menutarjontaa, joka lopulta nivoutui punajuurten ympärille. Olihan niitä isossa laarissa aimo rivi! Pöydän koristeeksikin riitti vielä säkissä viljeltyjä auringonkukkia.


Alla vielä reseptit, joita käytimme. Suurin osa ruoista tehtiin melkein vegaanisina ja laktoosittomina.
PUNAJUURIPIHVIT
4 isoa  punajuurta
kananmuna
1,5 dl korppujauhoja
suolaa
¼ tl mustapippuria

Keitä pestyjä punajuuria puolisen tuntia, kunnes ne ovat hieman pehmenneet, mutta vielä napakoita. Jäähdytä ja kuori punajuuret. Leikkaa punajuuret n ½-1 cm paksuiksi siivuiksi. Mausta ne suolalla kummaltakin puolelta. Kastele kananmunassa ja pyörittele mustapippurilla maustetuissa korppujauhoissa. Laita öljyä aika reilusti kuumalle pannulle ja paista pihvit siinä kauniin ruskeiksi.  


KESÄKEITTO
4-5 porkkanaa
5-6 perunaa
n. 3 dl herneitä
1  kukkakaali
(sipuli tai sipulinvarsia, voidaan jättää pois)
1 L vettä
4 dl ruokakermaa (laktoositon, luomu)
1,5 tl suolaa
1,5 rkl vehnäjauhoja
pinnalle ruohosipulia (persiljaa, tilliä)

Paloittele puhdistetut kasvikset. Lisää suola kiehuvaan veteen, sitten porkkanat ja herneet (ja sipuli). Lisää hetken kuluttua 
perunat, lopuksi kukkakaalilohkot. Keitä hiljalleen n. 10 min, kunnes kasvikset ovat lähes kypsiä. Vispaa jauhot kerman joukkoon ja lisää seos keittoon. Keitä hiljalleen vielä toiset 10 min. Lisää lopuksi maustesilppu.


PUNAJUURI-SUKLAAKAKKU
3 kananmunaa
2 dl  sokeria
200g  tummaa suklaata
150g  voita tai margariinia
3 dl  vehnäjauhoja
2 tl  leivinjauhetta
2 tl  vaniljasokeria
1/2 dl  tummaa kaakaojauhetta
2-3  tuoretta punajuurta

Kuorrutus:
tomusokeria
punajuurenmehua + keitinlientä

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata suklaa ja voi jä kääntele ne munavaahtoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele seos taikinaan. Kuori ja raasta punajuuret ja kääntele ne taikinaan. Voitele ja korppujauhota rengasvuoka ja paista uunin keskiosassa 40-50 minuuttia. Sekoita kuorrutteen ainekset ja kaada jäähtyneen kakun päälle. Kuorruttamisen sijaan kakun voi koristella tomusokerilla.

Hyvää tuli! Etenkin mehevä punajuuri-suklaakakku sai hurmioituneen vastaanoton. Nyt myös tiedämme, että rengasvuoka ei tarkoita irtopohjavuokaa, vaan sitä missä on tappi keskellä. Myös monelle lapsuudesta tuttu inhokkikouluruoka kesäkeitto maistui yllättävän pehmeältä, suorastaan taivaalliselta tuoreista raaka-aineista itse tehtynä. Ruokia ei voinut täysin valmistaa oman satomme antimista, vaan jouduimme turvautumaan lähikaupan ja illan emännän kaappien sisällön tarjontaan muutaman ainesosan kohdalla. Tämä ei kuitenkaan menoa haitannut, vaan tärkeintä oli yhdessä tekeminen ja kirjaimellisesti "työn hedelmistä" nauttiminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti